De fleste af os kender sikkert godt en E14 og E27 fatning. Det er de to mest almindelige fatningstyper og har været det stort set lige siden glødepæren blev sat i industriel produktion. Men på de mange webshops som sælger LED-pærer, finder du et hav af andre fatningstyper. Vi giver en kort introduktion til nogle af de mest almindelige og peger i retning af, hvor du kan få mere at vide.

Fat de forskellige fatningstyper på LED-pærer

Det kan være sin sag at komme ind på en webshop, for at finde den rigtige LED-pære til din belysning. Skal du erstatte en gammel glødepære er det oftest de velkendte E14- og E27-fatninger, du skal bruge. De er navngivet efter fatningens diameter i millimeter. Så her er E14 en pære med lille fatning og E27 en med stor.

Mange typer ”halogenfatninger”

Men så snart du kommer over i at skulle finde en LED erstatning til en halogenpære, begynder der at dukke nye og uvante fatningsbetegnelser op. De hedder alt muligt mærkeligt med bogstaver og tal.

Men faktisk er det slet ikke betegnelserne, der er det sværeste. Nej, det er at finde ud af, hvad det ret faktisk er for en fatning, du står med på den halogenpære, du skal have erstattet med en væsentlig mere driftsøkonomisk og holdbar LED-pære.

Stiftpærer hedder tit noget med G

Her anvender mange halogenlamper en stiftfatning, der i praksis bare består af to metalspidser, som sættes op i fatningen på lampen. Selve pæren holdes af en klembøsning i lampen.

Disse fatningstyper hedder oftest noget med G og så et tal bagefter. I de fleste tilfælde angiver tallet, hvor stor afstanden er mellem de to stifter i pæren målt i millimeter. Så f.eks. en GU5.3 pære er der 5,3 millimeters afstand mellem stifterne på.

Desværre passer det ikke altid, eller er ikke altid helt nemt at måle korrekt, fordi nogle af stiftfatningerne anvender mere end 2 stifter. Samtidig er der flere af de første ”halogenfatninger”, der også anvender en MR-betegnelse. Således hedder GU5.3 fatningen fra før også MR16.

Heldigvis står det tit på pæren

Heldigvis kan du tit finde fatningsbetegnelsen trykt på soklen eller andre steder på din nuværende halogenpære. Det gør det noget lettere at finde den rigtige fatning.

Find en forhandler, der giver et visuelt overblik over fatningstypen

Men så heldig er du ikke altid. Her er et godt trick at finde en forhandler, der har en visuel præsentation af de forskellige LED pærer og deres fatninger. Det har de fleste forhandlere heldigvis i dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *